Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Můj život s Němcem III. - ŽIVOT JE PLNÝ PARADOXŮ

Odlehčovací služby mají odlehčit tomu, kdo o někoho pečuje v domácím prostředí. Odlehčovací služby mohou být poskytovány v určité dny nebo hodiny v domácnostech nebo v zařízeních s celodenním, týdenním, nebo dlouhodobým pobytem. Důvodem poskytování služby je umožnit pečující osobě nezbytný odpočinek. Po ukončení poskytování služby se klient navrací do domácího prostředí. Odlehčovací služby mohou být poskytovány opakovaně.... My zvolili zařízení celodenní s měsíčním pobytem...

Balím tašku. Je to jiné než když balím tašku svým holčičkám před odjezdem na hory. Postupně ze škříně přesouvám pár drobností a žasnu, co skříň všechno ukrývá – tý jo, tohle tričko hledám už přes rok, mezi svetry nacházím nové pohádkové knížky s papírkem a jménem mých princezniček (asi zapomenutý dárek), no neee, louskáček na ořechy, tak s tím jsem se už dávno rozloučila... Je to hrozně zvláštní pocit. Cítím, jak mi podivný tlak uvnitř běhá po celém těle a skoro mě dusí. Dokonce cítím, že pláču a je to vážně rozporuplná situace – pláču a mám radost. Polykám slzy a jsem vážně ráda, že jsou to slzy, znamená to, že se spustily některé emoce, emoce, které jsem si myslela, že už dávno nemám. Jsem šťastná za svůj pláč, zní to vážně divně. Život je opravdu plný paradoxů.

„Mami, jedeme do lázní“....zní můj hlas a já sleduju ty rozzářené oči, které jasně vyjadřují, že jsou šťastné, že se něco děje. Snažím se být v klidu a usmívat se, uvnitř však cítím, že se tam děje všechno jiné, jen ne klid. Moje máma s naprostým klidem usedá do auta, po cestě si vyposlechnu její pohled na svět – hele, moje škola (ukazuje na budovu obecního úřadu, která jí je v té chvíli povědomá). Hele, tady bydleli naši známí, jak se jen jmenovali – Novákovi, dodávám, to proto, že jsem si zvykla na to, že Novákovi prostě bydleli na sídlišti a teď na každém sídlišti „bydlí“ Novákovi. Jsem v naprostém klidu. Tedy, snažím se být v klidu a na mém hlase to rozhodně musí být znát. Uvnitř cítím, že se právě dopouštím velké zrady. Jedu „strčit“ svou vlastní mámu do stacionáře....

Pobytové zařízení je to hezké, vlídný a milý personál, pouze 12 klientů na oddělení. S hrůzou ale sleduji babičky, které jen leží a nepřítomně sledují okolí. Je mi z toho úzko, hodně úzko. Váha pod mojí mámou ukazuje 50 kg, a to je oblečená v džínách! Pomalu se seznamujeme s místním řádem. Trochu mě překvapuje, že pokud si přeji, aby moje máma dostala odpolední kávu, musím jí také přinést. Vlastně, nepřekvapuje mě, že tomu tak je a nemám s tím problém, spíše to, že tento pokyn mi nebyl sdělen dopředu. Fajn, bez kávy a sušenek ke kávě jí tu prostě nenechám, odbíhám do nedalekého krámku a vrším vše, co má ráda, do košíčku. Přihazuji i její nejoblíbenější Kávenky a jen pohled na obal té sušenky mi vyvolává slzy v očích.

Odcházím a přenechávám svojí mámu v péči odborníků. Jsou moc příjemní, určitě jí nebude zle, uklidňuju se uvnitř, no, spíše vnitřně přemlouvám sama sebe...Přicházím do bytu, který ač je plný lidí, je najednou prázdný. Je mi smutno, vážně smutno. Vlastně mi chybí naše bojovky typu potřebuju naběračku, kde jí asi najdu? Aha, mezi jogurtama, jasně, logicky přeci, mezi hrnečky neleží třeba brýle, pro máslo musím chodit do ledničky, nikoliv do regálu s moukou, vše je na svém místě. U oběda neslyším 10x za sebou – teda, to je dobrota, ty jsi tak dobrá kuchařka a mrknutí na manžela – ty sis teda uměl vybrat ;-) Chybí mi to. Je to prostě tak, že člověk chce vždy to, co nemá.... A já jsem vlastně šťastná, protože to vše znova zažiju, není to konec definitivní, je to jen přestávka ;-) Přestávka, kterou jsem ale opravdu vážně nutně potřebovala...

Kdo to nezažil, možná nepochopí. Kéž bych byla mezi nechápajícími................

Autor: Jasmína Sudová | úterý 18.1.2011 17:51 | karma článku: 20,26 | přečteno: 1422x
  • Další články autora

Jasmína Sudová

Můj život s Němcem VII. - smíření

Prohrála jsem boj. Já osobně skutečně ano. Ten slizoun odporný s německým jménem si vzal vše, co chtěl. Překonal každou bariéru, každou překážku, kterou jsem mu nastavila a hrdě se teď plácá pěstičkama do hrudi. Zase se mu podařilo to, co chtěl.... Ten slizoun má i své jméno. Jmenuje se Alzheimer.

7.10.2012 v 8:50 | Karma: 23,04 | Přečteno: 935x | Diskuse| Ostatní

Jasmína Sudová

Můj život s Němcem VI. - první vánoce bez Němce

Alzheimerova choroba je zatím nevyléčitelná. Prostá věta, která se objevuje téměř u každého článku o této nemoci. Bohužel, ta věta je pravdivá. A velmi často následuje i věta druhá, bohužel, také pravdivá - nemoc se postupně zhoršuje..... A já dodávám větu třetí - a bere s sebou všechny okolo sebe.

25.1.2012 v 18:30 | Karma: 23,76 | Přečteno: 1232x | Diskuse| Ostatní

Jasmína Sudová

Suchare....

„Suchareeee...“ vnímá Agáta jeho hlas. Je lehké náledí, nemůže přeci jet rychleji. Ale zrovna suchar? Ona? Ona, která neustále vymýšlí co by vyvedla za vylomeninu, ona že je suchar? No, tak to snad neeee! Zatíná stoličky vzteky do sebe, lehce špulí ústa a naštvaným lehkým pohybem ruky naznačuje, že tady je pánem ona.

18.1.2012 v 18:18 | Karma: 16,82 | Přečteno: 777x | Diskuse| Ostatní

Jasmína Sudová

Můj život s Němcem V. aneb Němec vyhrává :-(

Podle výzkumu je u pacientů trpících Alzheimerovou chorobou, která je postihla v poměrně brzkém věku, velmi strmý průběh této nemoci. Netuším, kdo se na tomto výzkumu podílel, ale co vím naprosto přesně je fakt, že výsledek musím, bohužel, potvrdit.

7.5.2011 v 19:19 | Karma: 26,67 | Přečteno: 1840x | Diskuse| Ostatní

Jasmína Sudová

Na dně......

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

7.4.2011 v 18:33 | Karma: 20,14 | Přečteno: 1028x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

V březnu by ze Sněmovny vypadla TOP 09. Vyhrává ANO, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Soud potrestá brutální útok na dívku, bodnutá do krku skončila v pytli v lese

24. dubna 2024

Krajský soud v Plzni dnes vynese rozsudek nad devatenáctiletým Ukrajincem Viktorem Veselovským,...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2392x
Jsem pro někoho úplně obyčejná, pro někoho možná ne. Stroze napsáno - čtyřčlenná rodina, mám dvě krásné holčičky, jednoho psa, jednu kočku a taky maminku na kterou hupsla Alzheimerova choroba.